Een keizersnede is een flinke ingreep die veel mensen onderschatten. De schade die een keizersnede veroorzaakt heeft wat tijd, energie en aandacht nodig om te herstellen. En daar kan jouw litteken wel wat hulp bij gebruiken.
Voor een goede genezing van jouw litteken is het handig om zo snel mogelijk te starten met behandelen om klachten te voorkomen of te verhelpen. De meest voorkomende klachten zijn:
Je kunt met de juiste zorg een hoop van deze klachten voorkomen. Lees hieronder welke stappen je zelf kunt zetten!
Het belangrijkste om te doen is smeren, smeren, smeren.. Jouw huid heeft water nodig en dat is precies hetgeen wat je huid mist als het beschadigd is. Of beter gezegd; je huid mist de barrière om het vocht vast te houden. Je huid onttrekt vocht uit de diepere huidlagen wat vervolgens allemaal verdampt, dit geeft een trekkend gevoel. Daarnaast zorgt dit vochttekort ook voor jeuk, behalve dat jeuk vervelend is, ga je vaak ook krabben, wrijven of aaien over de jeukende plek. Het gevolg hiervan is dat je keizersnedelitteken weer open gaat en het herstel dus langer duurt.
Om de huid goed gehydrateerd te houden is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het vocht niet te snel verdampt, je dekt de wond dus af. Een siliconenpleister is daar het ideale materiaal voor. Door de siliconenpleister op de wond te plaatsen creëer je een micromilieu waardoor de huid minder vocht verliest en je litteken soepeler, vlakker, minder rood en sneller rustig wordt.
Littekenmassage kun je al heel snel toepassen, het liefst zodra de huid redelijk gesloten is. Dit kun je heel gemakkelijk zelf doen, je geeft licht druk op het litteken en laat na een paar tellen (een seconde of 3-4) weer los. Dit herhaal je op ieder plekje van je litteken totdat het hele litteken behandeld is.
Littekens genezen over het algemeen snel en goed, maar het is van belang om juist de eerste tijd de genezing goed in de gaten te houden en waar nodig bij te sturen zodat je later geen verklevingen, dikke rode littekens of klachten aan bekken/heupen/rug krijgt. Het is daarom aan te raden om zo snel mogelijk een afspraak in te plannen om de huidige staat van jouw litteken te laten beoordelen en zo nodig advies te krijgen wat je er verder nog aan kunt doen om jouw litteken zo goed mogelijk te laten herstellen.
De druktechniek die we hierboven hebben besproken is op ieder litteken toepasbaar zodra het redelijk gesloten is. Tijdens de behandeling beoordelen we in welk stadium de 'rijping' van het litteken zich bevinndt en daar passen we de soort, duur en intensiteit van de massage op aan.
De massage kan variëren van rustige druktechnieken uitvoeren op de huid tot het maken van huidplooien en het optillen van de bovenste huidlagen.
Deze technieken helpen om het keizersnedelitteken te verzachten en los te maken. Nadelige effecten van de littekenmassage zijn er nauwelijks, mits de juiste technieken en intensiteit worden toegepast.
De positieve effecten van littekenmassage zijn:
Vacuümmassages voeren wij uit met de Lymphatouch om littekens dunner en soepeler te maken. Bij deze behandeling maken we gebruik van zogeheten negatieve druktherapie, de huid wordt dan als het ware een beetje gelift waardoor de huid en dus het litteken soepeler wordt. Behandelingen met de Lymphatouch zijn pijnloos, we kunnen de intensiteit heel nauwkeurig regelen, en hebben geen nadelige effecten.
De positiefe effecten van behandeling met de Lymphatouch zijn een:
Door elastische tape volgens speciale technieken aan te brengen, vermindert de rek op een litteken. Dit heeft als voordeel dat het litteken mooier en sneller geneest. Deze behandelmethode wordt vaak toegepast in combinatie met druk- en massagetherapie.
De positieve effecten van littekentaping zijn:
Voor de beste genezing van jouw keizersnedelitteken is het van belang om zo snel mogelijk na het ontstaan te starten met therapie.
Koning Willem-Alexanderlaan 19
2761 HK
Zevenhuizen
0683777458
WhatsApp
info@thebodylab.nl
© 2024 The Body lab | Realisatie: Graficin & De Goudse Wolf
© 2024 The Body lab
Realisatie: Graficin & De Goudse Wolf